Skoči do osrednje vsebine

Športniki že od malih nog

Slovenci se radi ukvarjamo s športom. Veselje do gibanja, rekreacije in športnega udejstvovanja prenašamo tudi na otroke, ki že v vrtcu in potem v šoli spoznavajo različne telesne dejavnosti. Nekateri izmed njih začnejo že v zgodnjih letih zavzeto trenirati določen šport, ki jih usmerja na njihovo poklicno pot. Morda je izmed mladih športnic in športnikov nova plezalka Janja Garnbret ali pa košarkar Luka Dončić?

Bližina narave, razvita javna infrastruktura in številni športni objekti nam omogočajo, da se lahko ukvarjamo z različnimi športnimi aktivnostmi in rekreacijo. Šest od desetih Slovenk in Slovencev se z rekreativno športno dejavnostjo ukvarja več kot dve uri in pol tedensko, štirje od desetih pa športu namenijo več kot pet ur tedensko.

1 / 2

Aktivni v vrtcu in šoli

Otroci imajo v vrtcu izbirne vsebine, kot so plavanje, planinarjenje in ples. Svoje gibalne spretnosti razvijajo v sklopu programa Mali sonček, kjer se udejstvujejo v planinarjenju, smučanju, gimnastiki in drugih športih. Aktivni so tudi v pohodniškem programu Ciciban planinec. V osnovni šoli učenci sodelujejo v programu Zlati sonček in Mladi planinec. Izvaja se tudi plavalni program Naučimo se plavati, na voljo pa so tudi drugi športni programi, kot sta Krpan in Hura, prosti čas.

V osnovni šoli in srednji šoli je športna vzgoja obvezen predmet, povprečno se izvede 4,46 pedagoških ur športne vzgoje tedensko na učenko oz. učenca.

Šole organizirajo tudi športne dneve in šolo v naravi, kjer smučajo, plavajo in grejo na pohode. Na voljo so jim tudi različne obšolske športne dejavnosti.

Aktivno spodbujanje mladih k športu je v Sloveniji zelo uspešno, kar se kaže tudi v množičnem sodelovanju otrok na šolskih športnih tekmovanjih. Po podatkih Zavoda RS za šport Planica na njih vsako leto nastopi več kot 90.000 tekmovalcev, kar je dobra tretjina vseh slovenskih osnovnošolcev in srednješolcev.

Telesno pripravljenost in gibalni razvoj slovenskih otrok in mladostnikov, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo, že od leta 1987 vsakoletno spremljamo v sklopu programa Športnovzgojni karton, ki je bil pozneje nadgrajen s spletno aplikacijo Moj SLOfit.

Ta omogoča vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti in z njo povezanih podatkov.

  • Mladi hokejisti

    Mladi hokejisti. Foto: Matej Mišič

Mladi športniki v družbi najboljših

Slovenski športniki, ki so dosegli uspeh zunaj naših meja, so zgled in podpora mlajšim športnikom. Spodbujajo jih, da lahko tudi sami z vztrajnostjo in pogumom postanejo dobri športniki in dosežejo odlične rezultate.

Mladi hokejisti imajo vsako leto možnost, da se veliko naučijo od slovenskih hokejskih ikon.

Anže Kopitar in Tomaž Razingar sta na Bledu že sedmo leto gostila trening kamp za otroke različnih starosti.

Akademije se je udeležilo okoli 160 otrok, starih od sedem do 14 let, iz devetih držav. Ob Kopitarju in Razingarju je treninge vodilo še 17 trenerjev.

1 / 2

Akademija udeležencem prinese vadbo, kakršne so soigralci v klubu med sezono deležni le redko. Odlični trenerji z veliko teoretičnega in praktičnega znanja udeležence vodijo čez vse ovire na ledeni ploskvi, animatorji pa poskrbijo, da je tudi prosti čas kakovostno zapolnjen. Akademija za otroke prinaša ogromno izkušenj na vseh področjih, ne samo na športnem. Ker se vsako leto na akademijo prijavi več otrok iz različnih držav, otroci spoznavajo različne kulture in navežejo nove prijateljske stike, kar celotno izkušnjo naredi še bogatejšo.

Igrišča za mlade košarkarje

V Celju so od oktobra 2022 bogatejši za dve košarkarski igrišči v barvah severnoameriškega moštva NBA Dallas Mavericks, za katerega igra slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić.

Igrišče, ki je ob dijaškem domu, so poimenovali Mavs, drugo igrišče pa se imenuje Dončić. Igrišče Mavs je prvo v Evropi, ki ga je naredila katera koli ekipa NBA. To igrišče je tudi v celoti financiral teksaški klub. Obe igrišči sta namenjeni mladim celjskim košarkarjem.

  • Košarkarji na igrišču

    Novi igrišči v Celju sta namenjeni mladim celjskim košarkarjem. Foto: Lili Pušnik/STA

Slovenski košarkar Goran Dragić je septembra 2022 v Laškem odprl že četrto igrišče, ki ga je obnovil v okviru akcije ‘Podam, da igram’. Pred Laškim je obnovil že igrišča v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu.

Akcija obnove igrišč po Sloveniji se izvaja preko Dragićeve dobrodelne Fundacije Goran Dragić. Gre za pametno igrišče, opremljeno z informacijskimi tablami ter povezano z aplikacijo #podamdaigram, preko katere lahko vidimo ostale uporabnike igrišča, najdemo tekmece ali soigralce, dostopamo do številnih vsebin za trening in spoznamo različne zabavne košarkarske igre.

V Laškem je potekal tudi košarkarski kamp Gorana Dragića. Okoli 100  košarkaric in košarkarjev je cel teden treniralo in igralo ob vodenju Gorana Dragića in njegove strokovne ekipe.

Olimpijski festival evropske mladine v Mariboru

Od 23. do 29. julija 2023 bo v Mariboru potekal Olimpijski festival evropske mladine. Mesto z velikim športnim srcem bo nudilo priložnost športnikom iz petdesetih držav in obiskovalcem, da se povežejo na edinstvenem dogodku, krepijo vrednote poštene igre, prijateljstva in strpnosti.

Olimpijski festival evropske mladine ima več kot tridesetletno tradicijo in velja za največji več panožni športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom.

Na njem sodeluje 50 evropskih držav, na poletni različici s približno 3.600 udeleženci in zimski s približno 1.600 udeleženci.

Na stadionih, igriščih ali pa na tribuni Slovenci čutimo šport. Ponosni smo na naše vrhunske športnike kot tudi na mlajšo generacijo, katere čas prihaja. Navijamo in držimo pesti za naše športne junake.

Avtor: Danila Golob

Datum: 3. januar 2023

Čas branja: 2 min