Skoči do osrednje vsebine

FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 6. januar 2023

Čas branja: 2 min

Težko pričakovano FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 se bo začelo z otvoritveno slovesnostjo 21. februarja 2023 ob 20.23, trajalo pa bo dva tedna. Prvenstvo se bo 5. marca sklenilo z moškim tekom na smučeh na 50 km. V tem času se bo v treh panogah zvrstilo 24 bojev za odličja.

Nordijski center Planica, ki je izjemno prizorišče smučarskih skokov in poletov, je tudi eden najsodobnejših nordijskih centrov v Evropi.

Organizatorji so se več let trudili pripeljati ta veliki dogodek v nordijskem smučanju v Slovenijo in tako bo Zgornjesavska dolina gostila najboljše nordijske smučarje na svetu. V dveh tednih tekmovanj bomo spremljali 12 končnih odločitev v teku na smučeh, sedem v smučarskih skokih, v nordijski kombinaciji pa pet. Omeniti velja tudi prvo tekmovanje mešanih ekip v nordijski kombinaciji na tekmah svetovnega prvenstva.

1 / 3

Vsa tekmovanja bodo potekala na najsodobnejšem prizorišču v Planici, ki se ponaša z vrhunskimi objekti, skakalnicami in tekaškimi progami.

Potekali so tudi pogovori, da bi tekaški tekmi na 30 in 50 km za ženske in moške med sosednjim Trbižem v Italiji in Planico organizirali kot prva čezmejna dogodka na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, a je bila zaradi trajnostnega vidika in manjše porabe energije sprejeta odločitev, da se vse tekme izpeljejo na prizorišču v Planici.

Prizorišče svetovnega prvenstva so že obiskali tudi visoki predstavniki Mednarodne smučarske zveze FIS, ki so opravili zaključno inšpekcijo. Priznanje je ekipi OK Planica izrazil Michel Vion, generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze FIS:

»Zelo smo zadovoljni z opravljenim delom OK Planica. Ekipa je dobro pripravljena in vse, kar zdaj potrebujemo, sta sneg in mraz.« 

Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenija in OK Planica, je ob uspešno opravljeni zaključni inšpekciji Mednarodne smučarske zveze FIS povedal, da je Slovenija znova pokazala, da znamo in zmoremo gostiti športna tekmovanja na najvišji ravni.

1 / 2

Vstopnice so že na voljo

OK Planica je skupaj z Mednarodno smučarsko zvezo skrbno oblikoval program svetovnega prvenstva.

Obisk tekmovalnega dne je zastavljen tako, da si obiskovalci v enem dnevu lahko ogledajo več športnih panog; tudi med tednom ne bodo prikrajšani za športne užitke.

Vstopnice za nordijski spektakel so že na voljo. Otroci do 6. leta imajo vstop brezplačen, otroci med 7. in 14. letom pa imajo 50-odstotni popust na vstopnice.

Team Slovenija

Slovenske reprezentance se že skrbno pripravljajo na domače prvenstvo, navijači pa tudi.

Podporo našim nordijskim smučarjem so že izrekli številni uspešni slovenski športniki, ki so vsem tekmovalkam in tekmovalcem zaželeli veliko uspehov. 

Anže Kopitar, dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala z ekipo Los Angeles Kings, je izrazil veselje, da Planica, dolina nordijskega smučanja, gosti svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. V življenju Primoža Rogliča, olimpijskega prvaka v kronometru iz Tokia 2020 in trikratnega zmagovalca kolesarske dirke po Španiji, ima Planica prav posebno mesto: »Še ko sem skakal, sem prav v Planici z ekipo osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka na ekipni tekmi.« 

Tadej Pogačar, dvakratni zmagovalec kolesarske Dirke po Franciji, upa, da si bo lahko ogledal kakšno tekmo, saj z veseljem spremlja nastope naših športnikov in športnic. »Tekmovati na svetovnem prvenstvu je poseben privilegij in nagrada za vsakega športnika, velikokrat je to tekmovanje, na katerega misliš daljše obdobje in se nanj pripravljaš,« je dejala Janja Garnbret, olimpijska prvakinja v športnem plezanju iz Tokia 2020.

Vabljeni vsi v Planico na nordijski spektakel!