Skoči do osrednje vsebine

Sloveniji prestižna nagrada Best of Europe 2020 na področju trajnosti

Avtor: GOV.SI

Datum: 5. marec 2020

Čas branja: 2 min

Slovenija se je zaradi svojih prizadevanj na področju trajnostnega razvoja turizma v okviru Zelene sheme slovenskega turizma STO uvrstila med prejemnike nagrad 2020 Sustainable Top 100 Destination Awards.

Kot najboljša destinacija na področju trajnosti je slavila v skupini najboljših v Evropi (Best of Europe). Razglasitev nagrad, ki bi morala potekati v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin, je zaradi posebnih razmer potekala po spletu.

Organizator Green Destinations je finaliste in prejemnike objavil v sredo, 4. marca, uradna podelitev nagrad pa bo v okviru osrednjega zelenega destinacijskega srečanja na svetovni ravni Global Green Destinations Day (GGDD) 2020, in sicer od 6. do 8. oktobra v Bodrumu v Turčiji.

Nagrado Best of Europe je Slovenska turistična organizacija (STO) prejela za uvajanje trajnostnih modelov v turizmu na državni ravni v okviru programa Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) skupaj z akreditiranim partnerjem sheme, zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, in za primere dobre prakse, ki so jih razvili v Bohinju, Mariboru, Mirnu na Kras u, Idriji in v bistroju Monstera.

Bled se je uvrstil med top tri finaliste v skupini ITB Earth Award, kjer so nagrajene vodilne prakse na področju boja proti podnebnim spremembam in degradaciji okolja. Z dobro prakso na temo zmanjševanja odpadkov je Bled osvojil tretje mesto, nagrado je osvojila QualityCoast Delta, Nizozemska.

Že leta 2018 je bila Slovenija v okviru borze ITB in nagrad Top 100 Sustainable Destinations razglašena za najboljšo destinacijo v Evropi Best of the Planet – Best of Europe.

1 / 2

Slovenija s to izjemno uvrstitvijo še enkrat potrjuje svojo vodilno vlogo med turističnimi destinacijami, ki z odličnimi primeri prakse na področju upravljanja destinacij za trajnostni turizem zagotavljajo vključitev lokalnih skupnosti v turistično dejavnost in hkrati uspešno upravljajo izzive, ki jih prinaša naraščanje števila turistov.