Skoči do osrednje vsebine

Na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav

Evropska nogometna zveza Uefa je na pobudo predsednika Aleksandra Čeferina 15. septembra organizirala dobrodelno nogometno tekmo zvezdnikov v Stožicah za pomoč žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.

"Ko smo videli, kaj se je v Sloveniji zgodilo, smo prišli na idejo za dobrodelno tekmo. Zelo sem vesel, da so se moji prijatelji, nogometne legende, odzvali. Zelo sem vesel vseh, ki so kupili karto. Pričakujem eksplozijo pozitivne energije," je pred dogodkom dejal Aleksander Čeferin.

  • Aleksander Čeferin govori na stadionu. Poleg njega stoji Srečko Šestan.

    Predsednik Evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin. Foto: Damjan Žibert/POP TV

"Želel bi se zahvaliti vsem, ki so pomagali, vsem, ki so kupili karte, vsem, ki so darovali, predvsem pa vsem prijateljem na tekmi," je pred 16.000 glavo množico na uvodu dogodka povedal Čeferin.

1 / 2

Sledila je predstavitev sodelujočih nogometašev, ki je bila prežeta s simboliko, saj so zvezdniki na zelenico prišli v spremstvu otrok iz mengeškega vrtca, ki so jih v času avgustovskih poplav morali rešiti gasilci. Posnetki reševanja, ko so gasilci otroke nosili v rokah skozi visoko vodo, so v Sloveniji postali ena od podob solidarnosti v času vodne ujme.

Na tekmi, ki je trajala dvakrat po 30 minut, so se na stožiški zelenici predstavili številni zvezdniki nogometnega sveta, na tribunah pa je bilo tudi 1600 predstavnikov civilne zaščite, gasilcev in vojakov, ki so avgusta pomagali prizadetim v poplavah.

1 / 2

V modri ekipi, ki jo je vodil selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, so bili Gianluigi Buffon, kapetan Paolo Maldini, Eric Abidal, Vedran Ćorluka, presenečenje Zlatan Ibrahimović, Javier Zanetti, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Clarence Seedorf, Miran Pavlin, Predrag Mijatović, Miroslav Klose, Dimitar Berbatov, Boštjan Cesar, Levan Kobiašvili, Milivoje Novaković in Marcos Tavares.

  • Gianluigi Buffon pozdravlja. V ozadju navdušeno občinstvo.

    Bivši nogometni vratar Gianluigi Buffon. Foto: Damjan Žibert/POP TV

V rdeči ekipi, ki jo je vodil legendarni italijanski strateg Fabio Capello, pa so igrali David James, Dario Srna, Nemanja Vidić, Mikael Silvestre, Branko Ilić, Aljoša Asanović, Robert Pires, kapetan Luis Figo, Oliver Bierhoff, Andrej Ševčenko, Milenko Aćimović, Hamit Altintop, Mišo Brečko, Bojan Jokić, Robert Koren, Dejan Savičević, Mario Mandžukić, Giorgios Karagunis in Ivica Olić.

Ob polčasu tekme se je z dobrimi željami prek videoposnetka oglasil tudi legendarni Brazilec Ronaldo. Po enajstmetrovkah je slavila modra ekipa s 5:4.

  • Zlatan Ibrahimović se podpisuje na majico navijača.

    Zlatan Ibrahimović. Foto: Damjan Žibert/POP TV

"Hvala vsem od ideje do organizatorjev, fantastičnih gledalcev, vseh, tudi velikih zvezdnikov svetovnega nogometa, da je vsak dal nek svoj pečat, da so se zbrala sredstva, ki bodo prišla še kako prav. Še nekaj takih tekem bi bilo treba, da bi vsaj malo pomagali, ampak videlo se je spet, da Slovenija zmore stopiti skupaj," je po tekmi povedal Matjaž Kek in se ozrl tudi na ekipo, ki jo je vodil.

1 / 2

Celoten izkupiček v znesku 3.512.031,34 evrov od prodanih vstopnic in prejetih SMS donacij bo namenjen žrtvam poplav. Tekma pa je po besedah organizatorjev bila predvajana v več kot 100 državah sveta.

Avtor: Danila Golob

Datum: 19. september 2023

Čas branja: 2 min