Skoči do osrednje vsebine

Goran Dragić se poslavlja od poklicne košarke

Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić je decembra najavil, da zaključuje svojo športno kariero. V zapisu na družbenem omrežju Instagram se je uradno poslovil od igrišč ter zahvalil vsem, ki so v njegovi karieri pustili pečat ter med drugim tudi izrazil željo po nadaljnjem delu v košarki. Avgusta 2024 bo Dragić v Ljubljani organiziral poslovilno tekmo ob zaključku športne kariere.

Goran Dragić, ki je leta 2017 slovensko košarkarsko reprezentanco popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu v Istanbulu ter osvojil naziv MVP-prvenstva, je svojo zadnjo tekmo v ligi NBA odigral konec aprila leta 2023. Takrat je zastopal ekipo Milwaukee Bucks. Čez lužo se je Dragić preselil leta 2008, zaigral pa je še za ekipe Phoenix Suns, Miami Heat, Houston Rockets, Toronto Raptors, Brooklyn Nets in Chicago Bulls.

V zapisu na družbenem omrežju Instagram uradno poslovil od igrišč. "Vseh dobrih stvari je enkrat konec, a sanje o košarki bodo vselej z mano. Hvala vsem navijačem, ki ste me podpirali v NBA, v Evropi in z mojo preljubo slovensko reprezentanco. Hvala vsem in srečno novo leto vsem," je ob koncu dolgega sporočila na Instagramu za svoje sledilce in javnost zapisal Dragić.

  • Goran Dragić

    Goran Dragić se poslavlja od športne kariere. Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Uradno se poslavljam od poklicne košarke. Živel sem svoje največje sanje in sem neizmerno hvaležen ogromnemu številu ljudi v svojem življenju, ki so mi omogočili, da sem lahko tako dolgo igral," je napisal kapetan zlate slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2017.

Dragić je po podatkih Košarkarske zveze Slovenije še vedno rekorder slovenske reprezentance po nastopih (90) ter doseženih točkah na uradnih (1095) in vseh tekmah (1760).

V daljšem zapisu se je zahvalil staršem, bratu Zoranu, otrokoma in njuni mami ter ostalemu sorodstvu, zaradi katerih je lahko košarko postavil na prvo mesto. "Zahvaljujem se svojim trenerjem na začetku poti, Branku Bavdažu, Spasojetu Todoroviću, Zoranu Martiču, Alešu Pipanu, Daliboru Damjanoviču, Memiju Bećiroviću in Aleksandru Đikiću, ki so me trenirali v mojih mladih letih in verjeli vame," je poudaril Dragić.

Zahvalil se je tudi svojim soigralcem ter predvsem mentorjem. Izpostavil je zvezdnika Steva Nasha, trenerja Igorja Kokoškova in rojaka Radoslava Nesterovića. "To so moji prijatelji za vse življenje," je zapisal in dodal še imeni obeh agentov, ki sta ga podpirala v najtežjih časih.

Dragić je nadalje v zahvali dodal, da bi rad ostal vpleten v košarko: "Pripravljen sem se lotiti svojega naslednjega izziva. Rad bi ostal vpleten v košarko, ki je in bo vedno nekaj, kar bom imel rad."

  • Goran Dragić z žogo na parketu v dvorani

    Goran Dragić je leta 2017 slovensko košarkarsko reprezentanco popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu v Istanbulu. Foto: Wikimedia commons

Na poslovilni tekmi Gorana Dragića 24. avgusta tudi Dončić, Jokić in Antetokounmpo

Poslovilna tekma slovenskega košarkarskega asa Gorana Dragića bo 24. avgusta v Stožicah, med drugimi pa bodo gosti Luka Dončić, Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Steve Nash in Jimmy Butler, Bogdan Bogdanović, Luis Scola, Jimmy Butler, Kevin McHale, Jeff Hornacek, Marc Gasol ter celotna slovenska reprezentanca, s katero je Dragić 2017 postal evropski prvak.

Dvodnevni dogodek, na katerem bo Goran Dragić dokončno zaključil igralsko kariero, bo v prvi vrsti dobrodelen, saj bo ves izkupiček slavnostne večerje 23. avgusta in nato tekme v Stožicah dan kasneje namenjen humanitarnim organizacijam.

  • Goran Dragič na parketu v športni dvorani.

    Goran Dragić je rekorder po številu doseženih točk v slovenski reprezentanci. Foto: Wikimedia commons

Osemdeset odstotkov finančnih sredstev bo dobila Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, preostalih dvajset odstotkov pa Fundacija Goran Dragić, ki bo v 2024 med drugim prenovila košarkarsko igrišče na Ptuju in organizirala jubilejni deseti košarkarski tabor za mlade v Laškem.

"V prvi vrsti želim, da zberemo čim več sredstev za dobrodelne organizacije, kot drugo pa želim, da bo dvodnevni dogodek vsem ostal v lepem spominu. Gostom iz ZDA želim predstaviti Ljubljano in Slovenijo v čim lepši luči, tako da bodo domov odnesli nepozabne spomine," je povedal Goran Dragić.

Rekorder po številu doseženih točk v slovenski reprezentanci ter član Phoenix Suns, Miami Heat, Houston Rockets, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, Chicago Bulls in Milwaukee Bucks je poudaril, da se po koncu igralske kariere še naprej vidi v košarki oziroma športu. Najraje bi sodeloval s klubom iz Miamija, kjer bo odslej tudi živel.

 

Avtor: Danila Golob

Datum: 5. januar 2024

Čas branja: 2 min