Skoči do osrednje vsebine

Luka Dončić tretjič v karieri najboljši igralec meseca

Avtor: Jani Drnovšek

Datum: 11. januar 2023

Čas branja: 2 min

Luka Dončić je postal najboljši igralec meseca decembra zahodne konference lige NBA. To je zanj tretje tovrstno priznanje po novembru 2019 in februarju 2022. V zgodovini Dallas Mavericks je bil le Dirk Nowitzki večkrat izbran za igralca meseca – šestkrat, a je za razliko od Luke, ki igra šele peto sezono v ligi NBA, na drugi strani luže preživel kar 21 sezon.

Na petnajstih tekmah v zadnjem mesecu leta 2022, na katerih je Dallas zabeležil enajst zmag, je imel Dončić povprečje 35,1 točke, 9,3 podaje in 8,5 skoka. V prvem delu sezone NBA je s povprečjem 34,3 točke na tekmo leto končal kot prvi strelec lige, obenem pa je bil tudi četrti asistent (8,9), 22. skakalec (8,8) in šesti najboljši kradljivec žog (1,7).

Tekma rekordov

K tej nagradi v mesecu decembru je na svoj način prispeval tudi Dončićev osebni in klubski strelski rekord, saj je sedmo tekmo svoje ekipe v decembru proti New York Knicks zaključil s trojnim dvojčkom: s 60 točkami, 21 skoki in desetimi podajami ter postal prvi košarkar v zgodovini NBA s temi statističnimi podatki. Pred tem je namreč le dvema košarkarjema uspelo preseči mejo 50 točk in 20 skokov ob trojnem dvojčku.

1 / 3

Hkrati je Ljubljančan šele sedmi igralec v vsej zgodovini NBA s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Dosedanji rekorder Wilt Chamberlain je bil kot doslej najmlajši ob tem dosežku leta 1963 star 26 let in 176 dni, navajajo v podatkih statističnega oddelka ESPN (Entertainment and Sports Programming Network).

Obenem je Dončiću in Dallasu na tej tekmi uspel tudi izjemen povratek. Na tekmi so namreč še 33,9 sekunde do konca rednega dela zaostajali za devet točk, nato pa dvoboj izenačili in dobili. Po podatkih ESPN ni nobeni ekipi na 13.884 tekmah v ligi NBA v zadnjih 35 sekundah uspelo nadomestiti takšne razlike v tako majhnem časovnem obdobju.