Skoči do osrednje vsebine

Izjemen uspeh Rogliča in Pogačarja na Tour de France

Slovensko kolesarstvo slavi zgodovinski uspeh na Dirki po Franciji. Slovenska kolesarska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar sta poskrbela že za tretjo dvojno zmago.

Tadej Pogačar  (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta na vrhu 17,4 kilometra dolgega vzpona na Grand Colombier znova dokazala, da sta na letošnji Dirki po Franciji najmočnejša. Pogačar je bil prvi, drugi je bil vodilni na dirki Roglič.

Slavila sta še tretjo dvojno zmago, potem ko jima je to uspelo še v četrti etapi na Merlette in v deveti po spustu v vasico Laruns v Pirenejih.

Deveta etapa

Tadej Pogačar  je bil v ciljnem sprintu hitrejši od devet let starejšega Primoža Rogliča in Švicarja Marca Hirschija, ki je večino etape sam bežal v ospredju, medtem ko je glavnina z nizozemskim moštvom Jumbo-Visma na čelu pripravljala teren za Rogličev napad na rumeno majico.

Veliki up slovenskega kolesarstva, Tadej Pogačar, je postal najmlajši zmagovalec etape na Dirki po Franciji v tem tisočletju, Primož Roglič pa je z rumeno majico vodilnega na tej dirki dosegel zgodovinski uspeh za našo državo.

Slovenija je tako postala 25. država, ki se lahko pohvali z nosilcem rumene majice.

Odličen nastop slovenskih kolesarjev že na četrti etapi

Slovenski kolesarski as in najboljši kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI Primož Roglič je na četrti etapi letošnje Dirke po Franciji upravičil vlogo velikega favorita za končno zmago. V prvi etapi z gorskim ciljem se je suvereno odpeljal do zmage in pripravil odlično kolesarsko predstavo.

Po 160 kilometrih mirnega kolesarjenja na obronkih Alp je zadnjih 500 metrov prineslo pravo eksplozijo dogajanja.

Odločilen je bil ciljni sprint v klanec, v katerem je briljiral Primož Roglič in dosegel tretjo etapno zmago na Dirki po Franciji.

1 / 2

Uspeh Rogliča je dopolnil Tadej Pogačar, ki je dosegel drugo mesto in postal najboljši mladi kolesar z belo majico.

Četrta etapa dirke po Franciji je pokazala, kako močna je v tej sezoni ekipa okoli Rogliča. Roglič se po izjemno hitrem zadnjem vzponu ni pozabil zahvaliti ekipi: "Hiter dan, zahteven dan. Ampak fantje so znova opravili dobro delo in ves čas sem bil v dobrem položaju. Na koncu sem dosegel veliko hitrost in res sem zelo zadovoljen," je takoj po etapi dejal zmagovalec Roglič.

  • Tadej Pogačar in Primož Roglič

    Tadej Pogačar in Primož Roglič. Foto: Nik Jevšnik/STA

Oba slovenska asa, Roglič in Pogačar, ki sta za seboj pustila velika kolesarska imena, sta dokazala, da sta v izjemni formi in da je letošnji Tour de France v slovenskih barvah.

Avtor: Danila Golob

Datum: 14. september 2020

Čas branja: 1 min