Skoči do osrednje vsebine

Gorniški filmski praznik s 35 filmi in 8 predavanji

Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost v velikem slogu! Med 12. in 17. februarjem bodo v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju ljubitelje alpinizma, plezanja, gorske narave, kulture in avanture razveseli 35 gorniških filmov, tri bodo na festivalu predvajali premierno: Viharnik z roba, Tam, kjer tečejo kozorogi in Himalajska bojevnika. Zgodbe z veliko začetnico bodo na predavanjih oživili alpinisti Krzystof Wielicki in Leszek Cichy, Mikhail Fomin, Edu Marin, Matteo Della Bordella in Rado Fabjan, športna plezalka Mina Markovič, fotograf in režiser Rožle Bregar, raziskovalec planinske zgodovine Dušan Škodič, na fotografski razstavi pa tudi direktor festivala Silvo Karo.

1 / 2

Za 18. izdajo festivala so prejeli 78 filmov ter za tekmovalni program izbrali osem alpinističnih, devet plezalnih, devet filmov o gorah, športu in avanturi in prav toliko filmov o gorski naravi in kulturi. Ocenjevala jih bo mednarodna strokovna žirija, v kateri so nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Kot so sporočili iz Društva za gorsko kulturo iz Domžal, ki festival organizira, bo letos v središču pozornosti kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu. Tega se dotikata švicarski film Večna lenoba in ameriški film Goreči plamen, v smer pa bo na predavanju popeljal tudi španski alpinist Edu Marin, ki je leta 2022 v njej opravil drugi prosti vzpon.

Predvajali bodo tudi ameriški film Plezanje kot upor, ki se po navedbah organizatorjev dotakne trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu. Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov bodo zavrteli še nekaj etnografskih dokumentarnih filmov: poljski film Sanje strica Vakha, italijanski film Darovi čakanja in španski film Gora spominov. Iz Francije bosta na ogled jamarski film Raziskovalci podzemlja in Mongolija: Dolina medvedov o barvitosti prostrane nomadske Mongolije.

V zgodovino alpinizma bosta gledalce popeljala bosanski dokumentarec Himalajska bojevnika o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem ter švicarski film Pajek v Patagoniji, ki oriše zgodovino osvajanja patagonskih gora. V isti sklop sodi tudi nocojšnji otvoritveni film Viharnik z roba, 100 let Skalašev, ki odstira zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev, kot so bili Klement Jug, Joža Čop in Pavla Jesih. V obliki dokumentarno-igranega filma ga je ustvaril scenarist in režiser Igor Vrtačnik.

Na velikem platnu bo na ogled še šest slovenskih filmov: kratki risani film Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratki film Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine, film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratki film o strastnem deskarju D A NN O Č Mitje Legata.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 12. februar 2024

Čas branja: 3 min

Deli