Skoči do osrednje vsebine

»Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici«

Slogan 43. FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 “Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici” je potrdil namero režiserja otvoritvene prireditve Mihe Krušiča, da udeležencem svetovnega prvenstva, obiskovalcem in gledalcem predstavi najboljše, kar Slovenija ponuja. Celotna prireditev je potekala v slogu nežnosti, moči in ljudskosti, ki ponazarja enotnost Slovenije, še posebej na športnih prizoriščih.

Prvenstvo so na večerni prireditvi, dan pred prvim tekmovalnim dnevom, odprli s svojimi nagovori Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze, dr. Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije, in Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije in Organizacijskega komiteja Planica.

1 / 6

Predsednik vlade dr. Robert Golob je športnikom na otvoritveni slovesnosti zaželel dobrodošlico: “Dobrodošli v Sloveniji. Gre za največji športni dogodek v zgodovini Slovenije. Naj si svet zapomni Planico po fantastičnem vzdušju. Planica je naš ponos. Ne imenujemo se kar tako zeleno srce Evrope."

Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze je odgovoril na nekaj vprašanj povezanih s prvenstvom in aktivnostmi zveze, ki jo vodi.

Nastopili Laibach, Ansambel Saše Avsenika in DJ Umek

V kulturnem programu so nastopili glasbena skupina Laibach, narodno-zabavni ansambel Saše Avsenika in producent elektronske glasbe DJ Umek. Na odru jih je spremljalo več kot 130 nastopajočih.

Znana in uveljavljena glasbena skupina Laibach je za otvoritveno slovesnost pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski narodni pesmi Oj, Triglav, moj dom. Skladbo so priredili in posodobili, k sodelovanju so povabili še plejado znanih glasbenikov – pevko Severo Gjurin, glavnega pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

O glasbenem nastopu Ansambla Saše Avsenika je vnuk Slavka Avsenika povedal: “Predstavili smo del naše kulture in pokazali, kako lepo je, kadar na odru sodelujejo različne generacije.” V svojem delu programa so zaigrali in zapeli skladbe Iz Bohinja, Slovenija, od kod lepote tvoje, Na Golici in za zaključek Planica, Planica. »Moj stari ata Slavko je bil pred svojo glasbeno kariero smučarski skakalec v takratni državni reprezentanci. Zaradi padca je smuči zamenjal za harmoniko. Kasneje je skokom in Planici posvetil zgoraj omenjeno pesem – do katere vsi obiskovalci Planice gojimo čustva in spomine” je okoliščine nastanka te pesmi opisal Sašo Avsenik.

Ob glasbenih ritmih DJ Umeka, znanega producenta plesne glasbe in didžeja, so obiskovalci pozdravili nosilce nacionalnih zastav vseh sodelujočih reprezentanc iz 66 držav.

Avtor: Jani Drnovšek

Datum: 22. februar 2023

Čas branja: 2 min