Skoči do osrednje vsebine

Tadej Pogačar je veliki zmagovalec Tour de France, Primož Roglič drugi

Tadej Pogačar je prvi slovenski kolesar, ki je z vrhunsko predstavo in velikim preobratom na predzadnji etapi osvojil Tour de France. Ciljno črto je kot drugi prečkal Primož Roglič.

Letošnji Tour de France je v mnogočem poseben. V prvi vrsti ga je zaznamovala epidemija covida-19 in z njo povezani posebni ukrepi, ki veljajo na vsakem koraku. Potem pa izjemni uspehi slovenskih kolesarjev. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta zagotovo imeni, ki ste ju v času dirke pogosto slišali. Poleg njiju so na dirki sodelovali tudi Matej Mohorič, Jan Polanc in Luka Mezgec, vsi pa so imeli ob progi tudi podporo številnih slovenskih navijačev.

Tour de France v znamenju Slovenije

Uspeh slovenskih kolesarjev na Touru je marsikoga presenetil, a pravi poznavalci dobro vedo, kdo je Primož Roglič. Navsezadnje gre za zmagovalca Vuelte! Tadej Pogačar pa je opozoril nase že kot mladi up. Letošnja francoska pentlja je potekala pod njuno taktirko vse od četrte etape naprej, ko sta Roglič in Pogačar osvojila prvo in drugo mesto.

1 / 2

V prvi etapi z gorskim ciljem je Roglič suvereno zmagal in pripravil odlično kolesarsko predstavo. Drugo mesto je osvojil mladi in nadvse talentirani Pogačar. Oba slovenska asa sta tako za sabo pustila velika kolesarska imena in nakazala, da bo letošnji Tour v znamenju Slovenije.

To je opazil tudi Lance Armstrong, ki je bil navdušen nad uspehom slovenskih kolesarjev:

»Odličen dan za Slovenijo. Saj se sploh ne spomnim, ali sem kdaj kolesaril s kakšnimi Slovenci. Pa saj sploh ne vem, kje Slovenija je!« In še: »Bila sta prvi in drugi! Izjemen dan za Slovenijo! Ko pomisliš na kolesarstvo, imaš v mislih velikih pet držav kolesarstva. Med njimi ni Slovenije. To so tipično Francija, Belgija, Španija, Italija ... Tokrat pa Slovenija na prvem in drugem mestu!«

Tadej Pogačar

Komaj 21-letni kolesar je izjemen mladi up. A kolo ni bilo njegov prvi športni rekvizit. Začel je z žogo kot nogometaš v rojstni Komendi. Nekaj let je tako treniral nogomet in bil – po lastnih besedah – precej nadarjen za igro z žogo. Še danes jo rad brca. S kolesarstvom je prišel v stik prek starejšega brata, ko je ta začel resneje kolesariti. Tadej je tako pri devetih letih začel izvajati suhe zimske treninge, se spomladi presedel na kolo in se hitro začel udeleževati dirk. Že kot deček je bil član kolesarske reprezentance. Opazili so ga v ekipi UAE in julija 2018 je z njimi podpisal pogodbo o sodelovanju. Na najvišji ravni svetovnega kolesarstva dirka od leta 2019.

  • Pogacar1 Danel Novakovic

    Tadej Pogačar (22) je najmlajši zmagovalec dirke po Franciji od leta 1904. Foto: Daniel Novakovič/STA

Primož Roglič

Slovenski kolesarski as in najboljši kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil vseskozi prvi favorit letošnje dirke za končno zmago. Roglič je sprva nizal odlične uspehe kot smučarski skakalec. Leta 2006 si je skupaj s sotekmovalci priskakal srebrno medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu. Stopničko višje je skupaj s fanti stopil že naslednje leto, mladi Slovenci so postali mladinski svetovni prvaki. Ima tudi dve zmagi v kontinentalnem pokalu. Marca 2007 je med poletom na velikanki v Planici grozovito padel, a ni izgubil niti volje niti poguma. Nadaljeval je treninge, a ker ni dosegel rezultatov, ki si jih je sam zastavil, je skakalne smuči leta 2012 dokončno zamenjal s kolesom. Od leta 2016 je član nizozemske ekipe Team Jumbo-Visma, za katero vozi še danes. Vse drugo je zgodovina.

  • Roglic Pogacar Daniel Novakovic

    Primož Roglič je nosil rumeno majico od devete etape do odločilnega kronometra v soboto. Photo: Daniel Novakovič/STA

Slovenci v Franciji

Slovenske kolesarje na Touru spremljala tudi delegacija slovenskih športnih novinarjev. Med njimi je bil tudi  Luka Dolar, novinar Vala 202 na Radiu Slovenija, ki pravi, da je bilo Tour zaradi ukrepov, ki veljajo v tem nesrečnem letu 2020, zagotovo drugače spremljati.

»Naj omenim samo zelo omejen dostop do kolesarjev, ki so zares v mehurčku, ki ne poči (hvala bogu). Tako je zelo težko, nemogoče, če smo pošteni, priti do zanimivih zgodb iz ozadja ali pa kolesarjem zastaviti več kot dve vprašanji, a hkrati je to edini način, da, ne nazadnje, naj se ne sliši sebično, Slovenci lahko uživamo v tej paradi naših šampionov po Franciji. Dirka po Franciji iz prve vrste ali z domačega kavča je nekaj, zaradi česar Slovenci leta 2020 ne bomo ohranili samo v slabem spominu. Hvala, Primož, Tadej, Luka, Jan in Matej!«

Velike športne prireditve in uspehi rojakov pogosto odpeljejo zveste slovenske navijače na prizorišča. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, številni so se z lastnimi prevozi ali čarterskimi poleti odpravili v Francijo, potem ko sta slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar spisala že tri četrtine velike kolesarske pravljice. Že ob progi na posameznih etapah, predvsem pa v Parizu ju je v cilju pričakalo več sto Slovencev. To seveda ne preseneča, saj sta kolesarja tudi v domovini sprožila pravo kolesarsko navdušenje.

1 / 3

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 21. september 2020

Čas branja: 3 min