Skoči do osrednje vsebine

Šestdeset let Zlate lisice

Tekmovanje za zlato lisico vsako leto navdušuje občinstvo. 6. in 7. januarja 2024 bo že jubilejna 60. prireditev Zlata lisica, ki bo odslej tudi uradno v Kranjski Gori.
Alpsko smučanje ima v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. Navsezadnje so prve smuči v Srednji Evropi doma ravno tu, v Sloveniji. Nekdaj so bile namenjene transportu, kasneje pa športu.

Tudi tekme za svetovni pokal so se že kmalu znašle na koledarju FIS. In tako se je zgodilo, da januarja 2024 praznujemo že okroglih 60 let od prve tekme na Mariborskem Pohorju. V teh šestih desetletjih so se spisale številne čudovite in navdihujoče zgodbe.

Tekmovanje za zlato lisico je tradicionalno potekalo v Mariboru, ravno pred kratkim pa so ga »uradno« prestavili v Kranjsko Goro. Maribor je imel v preteklih letih precej težav z organiziranjem prireditve, saj zaradi podnebnih sprememb ni bil deležen dovolj snežnih padavin, temperature pa niso bile dovolj nizke za pripravo umetnega snega.

V vseh teh desetletjih je sicer v Kranjski Gori potekalo to tekmovanje enajstkrat, enkrat v Sarajevu in enkrat v Bad Gasteinu. Zlata lisica je bila prizorišče, kjer so tekmovalke prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja veleslalom izpeljale v dveh tekih (1972). Zgodb, ki so jih spisali tekmovanje in ljudje okoli njega, pa je seveda veliko.

1 / 2

Jubilejna izvedba te prestižne ženske alpske tekme smučarske sezone bo tokrat na sporedu med 6. in 7. januarjem 2024. Na strminah Vitranca v Kranjski Gori bodo s časom tekmovale najboljše alpske smučarke na svetu, prvi dan v veleslalomu in drugi v slalomu. Organizatorji pa ob tem pričakujejo številne obiskovalce, ki znajo vsako leto ustvariti izjemno vzdušje.

Nastopile bodo tudi slovenske predstavnice. Seveda je v tem času še prezgodaj govoriti o točnem imenu tekmovalk, a med slovenskimi reprezentantkami so poleg mladih upov tudi Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, domačinka Meta Hrovat zaradi poškodbe ne bo nastopila.

Tokratna izvedba tekmovanja bo potekala pod sloganom Doma v Sloveniji. Dogodek bo poleg najpomembnejšega športnega dogajanja sezone tudi velika zabava in smučarski praznik. Zagotovo bo veliko obujanja spominov, tudi Slovenk, ki so na Zlati lisici stale na najvišji stopnički. To so Mateja Svet, Nataša Bokal, Urška Hrovat in Tina Maze. Zagotovo se nam obeta čudovit smučarski praznik.

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 5. januar 2024

Čas branja: 3 min