Skoči do osrednje vsebine

Veselje Slovencev na Elizejskih poljanah in v domovini

Vse dni kolesarske dirke Tour de France so ob poti tekmovanja plapolale slovenske zastave. Slovenski navijači so preplavili pariške ulice ter francoska mesta in vasi. Velika zmagovalca Toura sta postala Tadej Pogačar in Primož Roglič. Poleg njiju pa so nas s ponosom navdajali tudi Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Mezgec. Ni bilo Slovenca, ki se mu ob dvigovanju zastave in melodiji Zdravljice ne bi orosilo oko.

1 / 5

Tadej Pogačar je poleg rumene majice oblekel tudi pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja.

1 / 2

Primož Roglič je bil zmagovalec mnogih etap. V njem smo že vsi videli zmagovalca, vendar ga je na predzadnji dan prehitel slovenski rojak Tadej Pogačar. Tudi ob tem osebnem porazu se je Primož izkazal kot velik človek in zrel športnik.

Z iskrenimi besedami je ob koncu tekmovanja povedal, da je bil Tadej Pogačar na koncu pač boljši. Ta pa je poudaril, da je bil Primož vedno njegov zgled in to ostaja.

  • Anze Malovrh STA 9

    Primož Roglič, izkušen športnik in človek velikega srca. Foto: Anže Malovrh/STA

Z gotovostjo lahko rečemo, da sta naša šampiona oba leva v srcu, čeprav je plišastega leva v zrak dvignil le eden. Zelo simbolično pa je Primož Roglič na srebrni stopnički v rokah v naročju držal svojega sina Leva.

Slovenski navijači v Franciji

Eden od njih je na računu na Twitterju zapisal: »Še dobro, da nas je Slovencev samo dva milijona. Če bi nas bilo več, za druge ne bi ostalo medalj. V vseh športih.«

Seveda je ta misel pretirana, vendar pa smo ob Zdravljici in v trenutku, ko je Tadej Pogačar zastavo dvignil visoko v zrak, tako čutili vsi.

1 / 3

Številni slovenski navijači so se v francosko prestolnico odpravili z letalom, drugi s svojimi avtomobili in nekateri z avtobusi. Večina jih je tja odšla v lastni režiji, zato ni mogoče oceniti, koliko slovenskih navijačev je dejansko bilo v Parizu. Vsekakor veliko.

Zaradi protikoronskih ukrepov se navijači glavne razglasitve niso mogli udeležiti, sta pa na njej vse Slovence na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona in francoskega zunanjega ministra Jeana-Yvesa Le Driana zastopala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

1 / 2

Šampanjce smo odprli tudi v Sloveniji

Rumena zastava je plapolala tudi na predsedniški palači v slovenski prestolnici, otroci in odrasli so oblekli rumene majice, na transparentih so bili napisi z imeni obeh junakov v smislu: »Vidva sta naš ponos«, »Slovenija je rumena«, »Primož Roglič in Tadej Pogačar«. 

Še posebej slovesno je bilo v Kisovcu, rojstnem kraju Tadeja Pogačarja. Veselili pa so se tudi v Komendi, od koder je Primož Roglič.

 

1 / 2

Zmagoslavje naših fantov nas bo Slovence navduševalo še dolgo.

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 21. september 2020

Čas branja: 1 min