Skoči do osrednje vsebine

Ema Kozin svetovna prvakinja po verzijah WBO in WBC

Slovenska boksarka Ema Kozin je nova svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verzijah WBO in WBC. V Manchestru je po desetih rundah po sodniški odločitvi premagala Škotinjo Hannah Rankin in ob največjem uspehu v karieri dosegla tudi 24. poklicno zmago.

Slovenska boksarka je zmagala z 2:1. Dvoboj je odprl vrata največjemu uspehu ženskega boksa na Škotskem in v Sloveniji, Ema Kozin pa je bila boljša in dosegla nov mejnik v zgodovini te borilne veščine v Sloveniji. Ne gre spregledati, da je tekmovanje organizirala Queensberry Promotions Franka Warrena, ena najbolj uveljavljenih skupin v tem športu in platforma za naslednje veliko tekmovanje.

V izenačenem dvoboju je bila v prvi rundi boljša Škotinja, ki je prevladovala na sredini ringa, vendar je že v naslednji rundi pobudo prevzela Ljubljančanka. Nekaj močnih udarcev na obeh tekmovalkah ni pustilo posledic.

V dvoboju med izkušenima tekmovalkama je le malo udarcev natančno zadelo tarčo. Obe sta skrbno ohranjali razdaljo, ki je tekmicama preprečevala, da bi uveljavljale svojo prednost. Lepo pa je bilo videti v peti rundi, ko je slovenski boksar s serijo udarcev Šota pritisnil ob ringove vrvi.

1 / 2

Misija nemogoče, a še vedno mogoče

Tudi vodja Rudi Pavlin je bil zelo zadovoljen: "Boj je bil zelo težak, kot smo pričakovali. Ema je navdušila, pokazala velik napredek in tudi potencial za prihodnost. Dokazali smo, da je misija nemogoče mogoča. Hvala vsem, ki so sodelovali z nami."

O receptu za zmago: "Ema se je držala svoje taktike. Z razdalje je sprožila veliko udarcev v telo in v 'klinču' v glavo. Sicer pa je ohranjala razdaljo in nasprotnici preprečevala napade. Po tekmi je bilo očitno, da je taktika delovala, saj je bila Hana veliko bolj sključena," je dodal Pavlin, ki je priznal, da bodo priprave na naslednji dvoboj po današnji zmagi finančno nekoliko lažje. Do sem smo prišli, ker smo trdo delali in ves čas verjeli v uspeh."

Ema Kozin je v svoji profesionalni karieri dosegla 24 zmag in en neodločen izid, edina, ki jo je premagala, pa je ameriška legenda ženskega boksa Clarissa Shields.

Vir: STA

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 20. november 2023

Čas branja: 2 min