Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan dobrodelnosti

5. septembra je mednarodni dan dobrodelnosti, ki je namenjen ozaveščanju in spodbujanju ljudi, da prostovoljno pomagajo pomoči potrebnim. Da smo Slovenci narod, ki je pripravljen priskočiti na pomoč bližnjemu, se je pokazalo tudi avgusta, ko so našo državo prizadele poplave.

Generalna skupščina Združenih narodov je 5. september izbrala v spomin na Mater Terezo, ki je umrla na ta dan leta 1997 v Indiji. V  priznanje vlogi dobrodelnosti pri lajšanju humanitarnih kriz in človeškega trpljenja je bil dan razglašen za mednarodni dan dobrodelnosti.

Pomoč prizadetim v poplavah

Pomoč prizadetim območjem Slovenije in prebivalcem ob ujmi in po njej je nudilo na tisoče prostovoljcev in številne humanitarne organizacije.

Na najhuje prizadetih območjih pa so na pomoč priskočile in pokazale veliko solidarnost tudi številne civilne organizacije in mnogi posamezniki.

Humanitarne organizacije, med njimi Slovenska filantropija, Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine in številne druge, zbirajo finančna sredstva, ki jih bodo razdelile pomoči potrebnim. Donacije se zbirajo tudi na posebnem računu državnega proračuna.

Prek spletne aplikacije Poplave 2023, ki je namenjena ponudbam pomoči za prizadete v poplavah, je doslej pomoč ponudilo približno 33.900 ljudi.

Med prijavljenimi so tudi podjetja, obrtniki, podjetniki in skupine po sto in več ljudi, tako da je število ponudb še večje.

1 / 2

Sandi Curk – državljan Evrope 2023

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za državne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci Evropske unije. Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, ki je med drugim prevzel usklajevanje aktivnosti pomoči ob poplavah v Sloveniji, je prejemnik nagrade Evropskega parlamenta državljan Evrope 2023. S svojo velikodušno humanitarnostjo je Uradu Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov pomagal pri premagovanju največjih ovir pri vzpostavitvi doma za otroke in pri urejanju nastanitvenega objekta.

120 ukrajinskim beguncem je omogočil bivanje v Sloveniji in uredil nastanitev za matere z mladoletnimi otroki v Postojni, ki so zaradi ruske agresije na Ukrajino izgubili vse.

Mednarodni dan dobrodelnosti je vsekakor primeren dan, da nekomu pomagamo, darujemo prostovoljno delo in prijaznost.

Avtor: Danila Golob

Datum: 5. september 2023

Čas branja: 2 min

Deli